Skopová kýta s česnekem a zeleninou
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
 - 20 g Mrkev kořen
 - 500 g Skopová kýta
 - 30 g Celer řapíkatý
 - 20 g Petržel kořen
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 3 ks Cibule
 - 5 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 4.5 dl Vývar jehněčí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Saturejka
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 471 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 29.3 mg
 - Draslík 461.5 mg
 - Vláknina 11169.2 mg
 - Vitamín A 11169.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.9 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky a osušíme. Oloupaný česnek rozetřeme se solí a celou kýtu potřeme a posypeme pepřem a kmínem.
 - 
                                2
Mrkev, řapíkatý celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěné cibule drobně pokrájíme.
 - 
                                3
V zapékací míse si rozpálíme olej s máslem, zeleninu zpěníme, přidáme maso, které se zeleninou ze všech stran orestujeme dozlatova. Pak vše podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby péct. Během pečení maso poléváme výpekem a doléváme vývarem, asi 1–2 dl.
 - 
                                4
Upečené maso vyjmeme, zeleninu poprášíme moukou, promícháme a ještě chvíli pečeme.
 - 
                                5
Horkou kýtu nakrájíme na plátky, dáme na talíře i se zeleninou a podáváme s chlebem.