Kůzle s hrozinkami na pivě
Suroviny
- 30 g Hrozinky
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 250 g Vepřový bok uzený
 - 400 g Kompot jeřabinový
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Jablka
 - 3 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 stroužek Česnek
 - 4 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 1 kg Kůzlečí maso
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1082 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 144 g
 - Sodík 1318 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 231.9 mg
 - Draslík 1461.9 mg
 - Vláknina 18984.6 mg
 - Vitamín A 18984.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 77.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrozinky omyjeme, necháme odkapat a dáme do 4 dl piva. Necháme je namočené 1 hodinu. Pak hrozinky scedíme, pivo zachytíme a hrozinky pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Kůzlečí maso dobře odblaníme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky, které potřeme rozpuštěným máslem. Velké jablko omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme na osminky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka. Česnek nakrájíme na plátky. Uzený bůček pokrájíme na plátky.
 - 
                                3
Maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a drceným kmínem, dáme do pekáče, proložíme bobkovými listy, česnekem, jablkem, cibulí, mrkví a plátky uzeného bůčku. Vše posypeme hrozinkami a zalijeme pivem.
 - 
                                4
Pekáč s masem zakryjeme víkem, dáme do předem vyhřáté trouby a pokrm pečeme přibližně 55 minut při 200°C. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem.
 - 
                                5
Upečené maso má zlatohnědou kůrku. Podáváme s jeřabinovým kompotem.