Dušený králík na houbách
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
 - 500 g Žampiony čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 dl Vývar zeleninový
 - 2 dl Víno bílé
 - 1.5 dl Smetana zakysaná 15%
 - 1.5 kg Králičí maso
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 892 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 133 g
 - Sodík 1051 mg
 - Bílkoviny 85 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 234.3 mg
 - Draslík 1890.8 mg
 - Vláknina 8480.6 mg
 - Vitamín A 8480.6 mg
 - Vitamín B6 2.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.3 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Králíka očistíme, odblaníme, vykostíme a naporcujeme.
 - 
                                2
Cibule s česnekem očistíme. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme mrkev, kterou pokrájíme na plátky.
 - 
                                3
V hrnci si rozpálíme olej s 1 lžící másla, na něj přidáme slaninu, kterou krátce osmažíme a přidáme porce králíka. Zprudka maso osmažíme z každé strany dozlatova. Pak maso vyjmeme. Na omastek přidáme cibuli s česnekem, žampiony, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar, bílé víno a maso vrátíme do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl (2 lžičky). Maso dusíme pomalu pod pokličkou doměkka přibližně 40 minut.
 - 
                                4
V hrnečku si vymícháme nebo rozmixujeme dohladka zakysanou smetanu s 1 lžící hladké mouky.
 - 
                                5
Měkké maso vyjmeme, vyjmeme i koření a omáčku zahustíme připravenou smetanou a dochutíme ji solí a bílým pepřem a krátce povaříme.
 - 
                                6
Porce králíka dáme na talíře, polijeme je houbovou omáčkou a servírujeme.