Žemlová jelítka
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 1000 g Vepřová hlava
 - 30 g Sůl
 - 1 g Majoránka
 - 2 g Nové koření mleté
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 400 g Vepřová krev
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 75 g Vepřová střeva tenká
 - 100 g Vepřové škvarky
 - 10 g Citrony
 - 300 g Žemle tuková
 - 15 g Česnek
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 1306 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 117.7 mg
 - Draslík 210.3 mg
 - Vláknina 770 mg
 - Vitamín A 770 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.3 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou hlavu očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařenou hlavu vykostíme a rozsekáme.
 - 
                                2
K masu přidáme česnek utřený se solí, rozsekané škvarky, drcenou majoránku, mleté koření a jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu. Vše dobře promícháme.
 - 
                                3
Žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme ji procezenou vepřovou krví, necháme nasáknout a promícháme ji s okořeněným masem.
 - 
                                4
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatavé barvy. Spolu s vývarem z masa ji přidáme do prejtu a prejt přisolíme.
 - 
                                5
Hotový prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a vaříme zvolna asi 15-20 minut.
 - 
                                6
Uvařená jelítka vyjmeme, zchladíme studenou vodou a v chladu necháme ztuhnout.
 - 
                                7
Před podáváním jelítka opékáme zvolna na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.