Zelňačka s klobásou a bramborami
Suroviny
- 1 g Bobkový list
 - 1 g Pepř černý celý
 - 250 g Klobása Dunajská
 - 500 g Zelí kysané
 - 150 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 4 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bujón hovězí
 - 3 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 484 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 15.5 mg
 - Draslík 389.3 mg
 - Vláknina 6274 mg
 - Vitamín A 6274 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.6 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve větším hrnci dáme vařit vodu, do které nakrájíme brambory na malé kousky, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 20 minut.
 - 
                                2
Mezitím v menším hrnci dáme vařit zelí s bobkovým listem a kuličkovým pepřem. Vaříme také zhruba 20 minut, podle potřeby podléváme vodou.
 - 
                                3
Než se zelí a brambory uvaří, nakrájíme klobásu na kolečka, cibulku najemno a v pánvi rozpálíme olej, cibulku na oleji zesklovatíme, poté přimícháme klobásu, přidáme trochu másla, zaprášíme paprikou a odstavíme.
 - 
                                4
Uvařené brambory také odstavíme, ze zelí vyjmeme bobkový list a kuličky pepře, zelí přendáme do vody s bramborami.
 - 
                                5
Vše přivedeme opět k varu a nakonec vmícháme i směs v pánvi.
 - 
                                6
Polévku ochutíme bujónem, popřípadě solí, pepřem a nakonec zjemníme smetanou.