Hejtmanský měšec
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Slanina vepřová
- 20 g Paprika mletá sladká
- 750 g Vepřová plec
- 500 g Zelí kysané
- 30 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 100 g Tuk
- 50 g Citrony
- 40 g Vejce slepičí
- 10 g Hořčice
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Párky jemné
- 30 g Protlak rajčatový
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 600 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 491 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1325 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 90.5 mg
- Draslík 412.6 mg
- Vláknina 4797 mg
- Vitamín A 4797 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vepřovou plec opláchneme a přes vlákno nakrájíme na plátky, které rozklepeme doširoka. 
- 
                                2Do středu plátků položíme propláchnuté, okapané a překrájené kysané zelí, díl oloupaného párku, plátek vařeného vejce a na kostičky nakrájenou slaninu. Maso s náplní osolíme, opepříme a vytvarujeme do tvaru měšce. Kraje plátků svážeme nití. 
- 
                                3Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Přisypeme mletou papriku a částečně zpěníme. 
- 
                                4Do tohoto základu vložíme měšce, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme. 
- 
                                5Měkké maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou a osmahneme. Přidáme rajčatový protlak, znovu osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a krátce povaříme. 
- 
                                6Potom přidáme smetanu, hořčici a citronovou šťávu. Za stálého míchání dobře povaříme. 
- 
                                7Nakonec omáčku přecedíme zpět na měšce a společně krátce podusíme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        