Zapékané žampiony po francouzsku
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 350 g Klobása Dunajská
 - 5 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 800 g Žampiony čerstvé
 - 1 krajíc Chléb konzumní
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Masox
 - 2 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 dl Olej olivový
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 1 dl Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1205 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 342 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 220 mg
 - Draslík 849.4 mg
 - Vláknina 5465.3 mg
 - Vitamín A 5465.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
žampiony omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme nožičky od kloboučků a nožičky nakrájíme na plátky. Kloboučky dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a polovinou oleje, promícháme a necháme v chladnu 30 minut uležet.
 - 
                                2
Masox v hrnku rozmícháme s vodou, rozdrobíme do něj krajíc chleba a necháme na ohni přejít varem. Sýr nastrouháme najemno. Vejce v misce rozšleháme, mírně je osolíme a přimícháme k nim nastrouhaný sýr.
 - 
                                3
Česnek a cibule nakrájíme nadrobno. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na proužky, klobásu rozkrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme zbylý olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a potom přidáme kolečka klobásy, nakrájený česnek, petrželovou nať a tymián. Vše důkladně promícháme a chvilí ještě smažíme. Ke směsi v pánvi přidáme nakrájené nožičky žampionů, zalijeme vývarem s chlebem, opepříme, osolíme a 5 minut za stálého míchání vaříme.
 - 
                                5
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme proužky slaniny a potom vkládáme postupně část směsi z pánve a na ni marinované hlavičky žampionů. Poslední horní vrstva musí být z hlaviček hub. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky se sýrem a zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů, až vajíčka ztuhnou.
 - 
                                6
Nejvhodnější přílohou jsou topinky.