Dušený zajíc s divokým kořením
Suroviny
- 500 g Knedlík kynutý
 - 100 g Slanina vepřová
 - 800 g Zaječí maso
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Divoké koření celé
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Víno bílé
 - 3 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 138 g
 - Sodík 646 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 282.3 mg
 - Draslík 1171.6 mg
 - Vláknina 10589 mg
 - Vitamín A 10589 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.4 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli, celer, mrkev a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. V misce si rozmícháme sladkou a kysanou smetanu. V druhé misce si dohladka rozmícháme hladkou mouku v 1 dl vody.
 - 
                                2
Omyté odblaněné a vykostěné maso (ze zadní části zajíce) nakrájíme na porce, které prošpikujeme slaninou. Maso osolíme a posypeme z každé strany čerstvě pomletým divokým kořením.
 - 
                                3
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, vše krátce osmažíme, vložíme porce masa a společně vše smažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vody s 1 lžičkou octa a maso pod poklicí dusíme asi 60 minut. Během dušení přimícháme 1 lžičku hořčice.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme a do vývaru za stálého míchání přilijeme rozmíchanou mouku ve vodě a vaříme asi 2-3 minuty. Omáčku dochutíme cukrem, bílým vínem a nakonec vmícháme smetanu. Povaříme asi 1 minutu a dosolíme podle chuti. Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Porce masa dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým houskovým knedlíkem.