Bramborová polévka se zeleninou a smetanou
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 4 g Bobkový list
 - 5 g Nové koření celé
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 401 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 83 g
 - Sodík 1004 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 294.2 mg
 - Draslík 712.3 mg
 - Vláknina 10323.3 mg
 - Vitamín A 10323.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.2 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vylijeme vývar, přivedeme k varu. Zeleninu - brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a položíme do vývaru, přidáme bobkové listy, nové koření, přiklopíme poklici a vaříme 20 minut. Uvařenou polévku stáhneme z ohně, vybereme bobkové listy, nové koření a horkou polévku rozmixujeme. Hrnec položíme zpátky na sporák, vylijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, chvilku povaříme a stáhneme ze sporáku.
 - 
                                2
Připravenou polévku naléváme na talíře, a na každou porci položíme opečené volské oko, které posypeme nasekaným koprem.
 - 
                                3
Na volské oko: V pánvi rozpálíme olej, rozklepneme celé vejce, nemícháme, necháme ho v celku a za stálého polévání horkým olejem vejce opečeme z jedné strany, do poloměkka tak, aby se žloutek rozlil do polévky.