Francouzský koláč s brambory a pórkem
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Pórek
 - 65 g Sýr Gruyére
 - 60 g Roketa
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 0.45 kávová lžička Sůl
 - 0.45 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.6 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 332 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 211.6 mg
 - Draslík 635.1 mg
 - Vláknina 11268.5 mg
 - Vitamín A 11268.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.1 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
 - 
                                2
Brambory ve slupce vaříme v 150 ml vody osolené 0,5 lžičkou soli do měkka, slijeme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Prosátou mouku v míse promícháme se solí, drobně pokrájenými lístečky tymiánu a zbylými surovinami na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladničce necháme 30 minut odpočinout.
 - 
                                4
V mezičase připravíme náplň. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenčí proužky, které 5 minut vaříme v 100 ml vody, poté slijeme a necháme okapat a vychladnout.
 - 
                                5
Odpočinuté těsto tence vyválíme a vyložíme jím formu. Dno koláče posypeme polovinou ustrouhaného sýra, poté střídavě klademe plátky brambor, pórek, pažitku, pokrájenou roketu a na konec zbylý sýr. Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme zbylou sůl, pepř a papriku a přelijeme přes náplň.
 - 
                                6
Koláč v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Upečený koláč podáváme horký.