Husí polévka se sýrovými noky
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 70 g Křen
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 10 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 10 g Krupice dětská
 - 800 g Husí drůbky
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 0.5 dl Mléko polotučné
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 980 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 93.6 mg
 - Draslík 720.5 mg
 - Vláknina 10422.1 mg
 - Vitamín A 10422.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme těsto na noky: do misky rozklepneme 1 vejce, přidáme 0,5 dl mléka, 1 špetku soli, 20 g másla a směs vidličkou rozšleháme. Pak přimícháme postupně 10 g dětské krupičky a 10 g nastrouhaného sýru. Směs musí být bez hrudek a měla by být polotuhá.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme 20 g másla, přidáme 10 g hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání přiléváme 1 litr husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Podle chuti osolíme, přidáme muškátový oříšek a pepř.
 - 
                                3
Očištěný omytý křen (70 g) jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Promíchanou směs přidáme do vroucí polévky a vaříme 1 minutu.
 - 
                                4
Pak lžičkou, namočenou do studené vody, vykrajujeme z těsta nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut (hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch).
 - 
                                5
Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                6
Husí bujon [29083]:
 - 
                                7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                9
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.