Zapékaný květák s kukuřičnými lupínky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Lupínky kukuřičné
  • 375 ml Mléko odtučněné
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Hořčice kremžská
  • 1 ks Květák
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 1.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 3 polévková lžíce Jogurt nízkotučný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 260 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 246 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 12.3 mg
  • Draslík 793.2 mg
  • Vláknina 12121.2 mg
  • Vitamín A 12121.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malý květák rozebereme na růžičky, nahrubo nastrouháme nízkotučný sýr Eidam, umeleme pepř a nahrubo nadrtíme kukuřičné lupínky.

  • 2

    Do vařící vody vložíme květákové růžičky a 15-20 minut je vaříme. Když změknou, dáme je okapat a odložíme. Dále připravíme omáčku. Do hrnce nalijeme mléko a na středním plameni ho zahříváme. Když začne vřít, vlijeme do něho kukuřičnou mouku rozmíchanou ve 3 lžících vody a za stálého míchání vše vaříme na středním plameni. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji, vmícháme do ní jogurt smíchaný s hořčicí a podle chuti opepříme.

  • 3

    Do zapékací mísy nalijeme polovinu omáčky, do ní rozvrstvíme uvařený květák, který zalijeme zbytkem omáčky. Povrch posypeme kukuřičnými lupínky, nastrouhaným sýrem, zaprášíme paprikou a polijeme rozehřátým máslem. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě nákyp pečeme 15-20 minut.

  • 4

    Když povrch dostane zlatohnědou barvu, vyjmeme nákyp z trouby, rozdělíme ho na talíře a servírujeme.

Komentáře k receptu