Lívanečky z červené řepy
Suroviny
- 100 g Červená řepa
 - 10 g Droždí
 - 100 g Sýr balkánský
 - 110 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Tvaroh tučný
 - 400 ml Mléko - podmáslí
 - 4 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Křen
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 521 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 113.4 mg
 - Draslík 220.4 mg
 - Vláknina 3762.5 mg
 - Vitamín A 3762.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 188.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Řepu uvaříme ve vodě ve slupce, poté oloupeme a najemno nastrouháme.
 - 
                                2
Podmáslí lehce zahřejeme a v míse promícháme s rozdrobeným droždím, cukrem a lžící mouky. Na teple necháme kynout. Když se začnou tvořit bublinky, přidáme vejce, nastrouhanou řepu, sůl a po částech mouku. Vymícháme hladké těsto jako na lívance. Necháme ještě asi 10 minut kynout.
 - 
                                3
V mezičase na pěnu nastrouháme oloupaný a opláchnutý křen najemno. V misce promícháme tvaroh s kysanou smetanou a rozdrobeným balkánským sýrem. Směs rozmixujeme dohladka a vmícháme křen. V chladničce necháme pod fólií vychladit.
 - 
                                4
Lívanečník vytíráme olejem a postupně smažíme lívanečky z obou stran dozlatova.
 - 
                                5
Lívanečky podáváme s křenovou pěnou.