Makarony se strouhankou a omáčkou s mušličkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Olej olivový
  • 10 g Pepř černý celý
  • 150 g Strouhanka
  • 10 g Sůl
  • 60 g Celer řapíkatý
  • 60 g Petržel - nať
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 ks Šalotka
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 1 kg Mušle v nálevu
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 929 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 4129 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 201.3 mg
  • Draslík 1525.2 mg
  • Vláknina 7345.8 mg
  • Vitamín A 7345.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Makarony: Ze strouhanky, vejce a mouky připravíme těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Pomocí strojku na těstoviny připravíme makarony. Uvaříme je ve slané vodě al dente, scedíme a uchováme v teple.

  • 2

    Připravíme omáčku: Očistíme petrželku a nasekáme. Očistíme celer a nahrubo nasekáme. Oloupeme šalotku a česnek. Šalotku nasekáme a česnek lehce rozmačkáme.

  • 3

    Mušličky scedíme, dáme do pánve. Přidáme česnek, nasekanou petrželku, olej, bobkový list a bílé víno. Pánev přikryjeme poklicí a při střední teplotě necháme mušličky za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku a mušličky vyloupeme. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Pár celých mušliček si dáme stranou na ozdobu. Tekutinu, v níž se vařily mušličky, odstavíme stranou.

  • 4

    Rozehřejeme olej na pánvi a osmažíme na něm nasekanou šalotku a celer. Přilijeme bílé víno a tekutinu z vaření mušliček. Polovinu omáčky vyvaříme, přidáme čerstvě namletý pepř, sůl, vyloupané a uzavřené mušle, které jsme odložili na ozdobu. Necháme prohřát a přidáme nasekanou petrželku.

  • 5

    Hotové těstoviny promícháme s připravenou omáčkou a horké neseme na stůl.

Komentáře k receptu