Vařená čočka s grilovanými hřebenatkami a krevetami pro alergiky na mléko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 15 g Máslo čerstvé
  • 200 g Čočka červená
  • 50 g Koriandr čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Cibule
  • 12 ks Krevety tygří - loupané
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 12 ks Hřebenatka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 3 polévková lžíce Chilli omáčka
  • 2 polévková lžíce Smetana sójová
  • 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • 3 polévková lžíce Limetková šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 281 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 47.3 mg
  • Draslík 926 mg
  • Vláknina 14140 mg
  • Vitamín A 14140 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.5 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme mušle hřebenatky. V misce smícháme chilli omáčku a limetkovou šťávu. Vložíme do ní krevety, 30 minut je marinujeme.

  • 2

    Oloupeme cibuli i česnek a nasekáme nadrobno, zázvor pokrájíme na malé kousíčky.

  • 3

    Připravíme kastrol, ve kterém zahřejeme máslo. Přidáme nadrobno rozsekanou cibuli, česnek a zázvor. Opékáme, dokud nezměknou, poté přisypeme kmín, chilli, cayenský pepř a ještě minutu smažíme. Neustále mícháme.

  • 4

    Přidáme do kastrolu čočku a zalijeme vodou. Počkáme, dokud čočka nepřijde k varu, poté ztlumíme oheň. Vaříme asi 25 minut, čočka musí být měkká, ale nesmí být rozvařená. Mícháme.

  • 5

    Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, sójovou smetanu, osolíme a opepříme. Vložíme do misky a necháme na teplém místě.

  • 6

    Připravíme gril a zahřejeme ho.

  • 7

    Mušle hřebenatky (jsou-li větší) rozkrojíme na dva kusy, menší ponecháme vcelku, potřeme je kukuřičným olejem.

  • 8

    Z každé strany grilujeme 2 minuty krevety, mušle jen asi 30 sekund z každé strany.

  • 9

    Čočku ozdobíme rozkrájenou chilli papričkou a lístky koriandru. Podáváme společně s grilovanými mušlemi hřebenatkami a krevetami.

Komentáře k receptu