Humrový bujon
Suroviny
- 200 g Kedlubna
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 300 g Paprika červená
 - 700 g Humr
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 6 ks Krevety tygří - loupané
 - 5 ks Nové koření celé
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 1 polévková lžíce Máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 1234 mg
 - Bílkoviny 190 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 870.6 mg
 - Draslík 485.1 mg
 - Vláknina 11137.8 mg
 - Vitamín A 11137.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
 - 
                                2
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
 - 
                                3
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
 - 
                                4
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
 - 
                                5
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
 - 
                                6