Kapr na modro v rosolu
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 40 g Želatina
 - 160 ml Ocet kvasný lihový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 10 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 l Vývar rybí
 - 1.5 kg Kapr obecný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 827 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 165 mg
 - Draslík 2090.9 mg
 - Vláknina 41492.2 mg
 - Vitamín A 41492.2 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.2 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku povaříme asi 5 minut na silná kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu, rozpůlenou cibuli a koření. Zvlášť přivedeme do varu ocet.
 - 
                                2
Očištěného a rozpůleného kapra osolíme a vložíme do pekáče kůží nahoru a přelijeme horkým octem. Poté podle stran kapra přilijeme vývar i se zeleninou a kořením a vaříme zhruba 1/2 hodiny na mírném ohni. Rybu s nálevem necháme vychladnout.
 - 
                                3
V mezičase připravíme rosol. Použijeme vývar z kapra a vaříme. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat, poté slijeme vodu a želatinu vmícháme do rybího vývaru, který jsme odstavili ze sporáku. Dobře promícháme a přecedíme. Do čistého vývaru zašleháme bílky a na malém plameni vývar zahříváme (nevaříme), až se bílky srazí. Poté necháme vývar překapat přes husté síto.
 - 
                                4
Vychladlou rybu přeneseme na mísu, nakrájíme na kousky, ale držíme původní tvar ryby. Nejprve ji přelijeme slabou vrstvou prochladlého rosolu, necháme zatuhnout, poté ji přelijeme rosolem celou a dáme do chladu. Ztuhnout necháme i zbylý rosol, který nakrájíme na kostičky a zdobíme jím rybu na míse spolu s měsíčky citronu.