Brynzové halušky slovenské

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 5 porcí

Suroviny

  • 900 g Brambory
  • 200 g Sýr Brynza
  • 10 g Sůl
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 517 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 826 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 49.1 mg
  • Draslík 822.7 mg
  • Vláknina 13440 mg
  • Vitamín A 13440 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté syrové brambory nastrouháme najemno, osolíme, přisypeme polohrubou mouku, přibližně třetinu váhy brambor. Výsledné těsto musí být spíš řidší. Přidáme vejce a vymícháme těsto. Těsto protlačujeme přes síto s většími otvory nebo nakrájíme ručně. Zavaříme pár minut v osolené vodě, scedíme a ihned vložíme na pár vteřin do rozpáleného oleje. Vyndáme, necháme okapat a podáváme.

  • 2

    Na talíři je posypeme rozdrobenou brynzou.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 28.02.2016 16:42:52

Moc dobré halušky, přidávala jsem jen trochu mouky, ta nejde napsat váhově úplně přesně. Doporučuji použít na vaření větší množství vody než uvádí recept, asi tak, jako na vaření těstovin a soli dle potřeby. Jen pořád přemýšlím, proč se mají uvařené halušky ihned vložit na pár vteřin do rozpáleného oleje... Je jich docela hodně a proč si špinit další nádobí. Kdo chce, tak si je promastí ihned po okapání v nějaké míse. Někdo používá sádlo nebo rozškvařenou slaninu. Přiznám se, že jsem se s takovým postupem ještě nesetkala. Jen pokud se nějaké zbylé halušky opékají. Dost jsem se ale setkala s tím, že se řeší, jestli do halušek patří vejce nebo nepatří. Je to tak 50:50, já osobně dávám :-) A taky dávám palec nahoru a doporučuji halušky vyzkoušet.

Odpovědět