Jáhlové knedlíčky na rajčatech
Suroviny
- 200 g Jáhly - loupané proso
 - 250 g Pórek
 - 1000 g Rajčata
 - 100 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 250 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 534 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 68.5 mg
 - Draslík 927.6 mg
 - Vláknina 18314.8 mg
 - Vitamín A 18314.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46.6 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vývaru vsypeme jáhly a vaříme je zvolna pod pokličkou asi 20 minut.
 - 
                                2
Očištěný pórek nakrájíme na kousky, polovinu omytých rajčat nakrájíme na špalíčky a zbylé nakrájíme na plátky.
 - 
                                3
V pánvi na rozehřátém másle krátce osmahneme pórek a vyjmeme. Do pánve vložíme osolené a opepřené špalíčky rajčat a podusíme asi 10 minut.
 - 
                                4
Polovinu nasekané petrželky a pažitky smícháme s lučinou a vejci. Přidáme vařené jáhly a promícháme, osolíme, opepříme a ochutíme karí kořením. Ze směsi tvarujeme asi 20 knedlíčků, které opečeme v horkém oleji po všech stranách dozlatova.
 - 
                                5
Plátky rajčat, pórek a zbylé bylinky přimícháme do rajčatové omáčky a krátce zahřejeme.
 - 
                                6
Jáhlové knedlíčky vložíme do omáčky a podáváme.