Obrácený koláč s hruškami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1035 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 77 g
 - Sodík 59 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 140.5 mg
 - Draslík 236.8 mg
 - Vláknina 15851.2 mg
 - Vitamín A 15851.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 78.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, špetky soli a 170 g másla. Vody přidáme jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi 1/2 hodiny odpočinout.
 - 
                                2
Hrušky rozkrájíme na půlměsíčky, zbavíme jádřinců a oloupeme. Dáme do mísy a posypeme několika lžícemi cukru. Na pánvi (musí to být pánev, v které můžeme i péct) rozpustíme 115 g másla, přidáme zbylý cukr a když začne žloutnout, položíme na pánev hrušky a necháme asi 20 minut karamelizovat. Ovoce necháme v pánvi vychladnout.
 - 
                                3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku velikosti pánve. Těsto položíme na hrušky a mírně ho podsuneme pod ovoce. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 180°C a pečeme až těsto zezlátne, tj. cca 15 minut. Hotový koláč necháme asi 5 minut zchladnout, nožem těsto uvolníme a překlopíme na talíř. Koláč podáváme teplý, s našlehanou šlehačkou.