Svíčková omáčka

Hodnocení 4x 1x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 60 g Slanina vepřová
  • 250 g Vepřové maso libové
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bobkový list
  • 1 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Petržel kořen
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 258 g
  • Sodík 280 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 77.7 mg
  • Draslík 536.3 mg
  • Vláknina 13716 mg
  • Vitamín A 13716 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 102.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1152 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy.

  • 2

    Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme.

  • 3

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli.

  • 4

    Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny.

  • 5

    Když je maso hotové vyndáme jej.

  • 6

    Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby.

  • 7

    Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce.

  • 8

    Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny.

  • 9

    Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí.

  • 10

    Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí.

  • 11

    Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky.

Komentáře k receptu