Kynutý koláč s ořechy a griliášem
Suroviny
- 250 g Cukr třtinový
 - 250 g Ořechy pekanové
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 250 g Ořechy burské pražené
 - 30 g Droždí
 - 250 g Hrozinky
 - 40 g Cukr krupice
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 160 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 6 polévková lžíce Whisky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 108 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 45.8 mg
 - Draslík 252.6 mg
 - Vláknina 5750 mg
 - Vitamín A 5750 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve v hrnci mírně rozehřejeme mléko. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přilijeme mléko, zlehka promícháme a na teplém místě necháme kynout zhruba 20minut. Poté do těsta zapracujeme cukr, 100g másla, vejce, žloutek a špetku soli. Uhněteme těsto, přikryjeme a necháme vykynout do dvojnásobné velikosti.
 - 
                                2
Rozinky, pekanové ořechy i arašídy nahrubo nasekáme. Ve zbylém másle rozpustíme hnědý cukr, potom přimícháme smetanu a krátce provaříme. Nakonec přimícháme nasekané ořechy s rozinkami a arašídy a whisky.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 200C.
 - 
                                4
Plech vyložíme papírem na pečení, vyválíme na něm z těsta plát a na něj naneseme připravenou hmotu. Pečeme zhruba 30min na středním roštu trouby.
 - 
                                5
Vychladlý koláč nakrájíme na trojúhelníky a podáváme.