Jehněčí na smetaně
Suroviny
- 550 g Cibule
- 125 g Jogurt bílý
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 5 g Cukr krupice
- 15 g Zázvor celý
- 3 g Pepř cayenský
- 3 g Kardamom
- 3 g Skořice mletá
- 5 g Paprika mletá sladká
- 5 g Koriandr mletý
- 20 g Máta
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 90 ml Olej slunečnicový
- 300 ml Vývar jehněčí
- 10 ml Šťáva citrónová
- 1 kávová lžička Garam masala
- 4 ks Bobkový list
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 kg Jehněčí maso
- 4 polévková lžíce Mandle
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 723 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 52 g
- Sodík 275 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 194.2 mg
- Draslík 363 mg
- Vláknina 7643.3 mg
- Vitamín A 7643.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 7.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1782.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Smícháme jogurt a koření garam masala. Přidáme kostky masa a několikrát je v jogurtu obrátíme. Zakryjeme a necháme 3-4 hodiny v chladničce marinovat. 
- 
                                2V hlubokém pekáči osmažíme na oleji kolečka cibule a přidáme nakrájený zázvor, drcený česnek, cukr a sůl. 
- 
                                3Přilijeme vývar, přidáme mandle, bobkové listy, kardamom a přivedeme k varu. Maso vyndáme z marinády a vložíme do mísy. Promícháme. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. 
- 
                                4Jehněčí ze zapékací mísy vyndáme a udržujeme teplé. Z vydušené šťávy 
- 
                                5sebereme všechen tuk. Pokud je šťáva příliš tekutá, svaříme ji, aby zhoustla. Přimícháme smetanu, citronovou šťávu, koriandr, kardamom, skořici, cayenský pepř, podle chuti osolíme, opepříme černým pepřem a prohřejeme. 
- 
                                6Do zapékací mísy vrátíme maso a zahřejeme je. Ozdobíme mátou a mletou paprikou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        