Makarony se strouhankou a omáčkou s mušličkami
Suroviny
- 80 g Olej olivový
 - 10 g Pepř černý celý
 - 150 g Strouhanka
 - 10 g Sůl
 - 60 g Celer řapíkatý
 - 60 g Petržel - nať
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Víno bílé
 - 1 ks Šalotka
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 1 kg Mušle v nálevu
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 929 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 4129 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 201.3 mg
 - Draslík 1525.2 mg
 - Vláknina 7345.8 mg
 - Vitamín A 7345.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Makarony: Ze strouhanky, vejce a mouky připravíme těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Pomocí strojku na těstoviny připravíme makarony. Uvaříme je ve slané vodě al dente, scedíme a uchováme v teple.
 - 
                                2
Připravíme omáčku: Očistíme petrželku a nasekáme. Očistíme celer a nahrubo nasekáme. Oloupeme šalotku a česnek. Šalotku nasekáme a česnek lehce rozmačkáme.
 - 
                                3
Mušličky scedíme, dáme do pánve. Přidáme česnek, nasekanou petrželku, olej, bobkový list a bílé víno. Pánev přikryjeme poklicí a při střední teplotě necháme mušličky za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku a mušličky vyloupeme. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Pár celých mušliček si dáme stranou na ozdobu. Tekutinu, v níž se vařily mušličky, odstavíme stranou.
 - 
                                4
Rozehřejeme olej na pánvi a osmažíme na něm nasekanou šalotku a celer. Přilijeme bílé víno a tekutinu z vaření mušliček. Polovinu omáčky vyvaříme, přidáme čerstvě namletý pepř, sůl, vyloupané a uzavřené mušle, které jsme odložili na ozdobu. Necháme prohřát a přidáme nasekanou petrželku.
 - 
                                5
Hotové těstoviny promícháme s připravenou omáčkou a horké neseme na stůl.