Chléb bílý

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 300 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 900 g Mouka polohrubá
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 65 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 375 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 157 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 8.1 mg
  • Draslík 106 mg
  • Vláknina 7251.8 mg
  • Vitamín A 7251.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 282.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si chlebíčkovou formu, kterou vymažeme tukem.

  • 2

    Nejprve si připravíme kvásek z vlažné vody, droždí, jedné lžíce cukru, dvou lžic mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme změklé máslo s cukrem, solí, vlažným mlékem a kváskem. Poté přidáme mouku a vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba dvě až tři hodiny.

  • 3

    Z vykynutého těsta uděláme dvě šišky. Vložíme do formy a necháme ještě dokynout asi čtyřicet pět minut. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi čtyřicet pět až padesát minut. Chleba je hotový, pokud po vyklopení při poklepu na dno zní dutě. Hotový chleba necháme na sítu vychladnout.

Komentáře k receptu