Ovesný chleba
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
 - Sacharidy 163 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 265 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 159 g
 - Cholesterol 13.5 mg
 - Draslík 440.9 mg
 - Vláknina 23169.7 mg
 - Vitamín A 23169.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vymažeme tukem.
 - 
                                2
V rendlíku převaříme mléko, do horkého vmícháme máslo se solí a cukrem a necháme zchladnout.
 - 
                                3
V míse rozpustíme droždí s vlažnou vodou. Poté vmícháme mléčnou směs, přidáme uválené ovesné vločky (dáme si hrst stranou), mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochníky, položíme je na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout, až mají dvojnásobný objem. Troubu předehřejeme na 200°C, na chlebech uděláme nožem zářezy, posypeme je zbylými vločkami a pečeme je asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.