Krémová polévka z červené řepy s jablky
Suroviny
- 500 g Červená řepa
- 250 ml Sirup Golden
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Jablka
- 1 ks Kopr čerstvý
- 0.5 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Vegeta
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Křen nakládaný
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 1 g
- Sodík 341 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 2 mg
- Draslík 609.5 mg
- Vláknina 11727.5 mg
- Vitamín A 11727.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vody namočíme na 10 minut řepu. Poté ji očistíme, vložíme do hrnce s mírně osolenou vodou a kmínem a vaříme 40 minut. Jakmile je řepa uvařená, vodu slijeme, řepu opláchneme, oloupeme a necháme vychladnout. Jednu řepu nakrájíme na kostičky a zbylou nakrájíme drobně.
-
2
Obě jablka omyjeme, jedno oloupeme, nastrouháme a druhé i se slupkou nakrájíme na kostky. Obě zakapeme citronovou šťávou a dáme stranou. Půl litru vody s jablečnou šťávou a vegetou uvedeme do varu, vložíme nakrájenou řepu, nastrouhané jablko a vaříme 5 minut.
-
3
Křen rozmícháme ve smetaně s nasekanou pažitkou a polévku rozmixujeme. Přidáme ocet, cukr, sůl a pepř. Ochutíme tak, aby byla polévka mírně nakyslá. Vše chvíli povaříme.
-
4
Do každého talíře dáme lžičku smetany s křenem, zalijeme horkou polévkou a nakrájenou řepou, jablkem a koprem. Dle chuti můžeme přidat i trošku chilli koření. Polévku lze i zamrazit.