Krémová polévka z červené řepy s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Červená řepa
  • 250 ml Sirup Golden
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Kopr čerstvý
  • 0.5 hrst Pažitka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Vegeta
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Křen nakládaný
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 313 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 341 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 2 mg
  • Draslík 609.5 mg
  • Vláknina 11727.5 mg
  • Vitamín A 11727.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vody namočíme na 10 minut řepu. Poté ji očistíme, vložíme do hrnce s mírně osolenou vodou a kmínem a vaříme 40 minut. Jakmile je řepa uvařená, vodu slijeme, řepu opláchneme, oloupeme a necháme vychladnout. Jednu řepu nakrájíme na kostičky a zbylou nakrájíme drobně.

  • 2

    Obě jablka omyjeme, jedno oloupeme, nastrouháme a druhé i se slupkou nakrájíme na kostky. Obě zakapeme citronovou šťávou a dáme stranou. Půl litru vody s jablečnou šťávou a vegetou uvedeme do varu, vložíme nakrájenou řepu, nastrouhané jablko a vaříme 5 minut.

  • 3

    Křen rozmícháme ve smetaně s nasekanou pažitkou a polévku rozmixujeme. Přidáme ocet, cukr, sůl a pepř. Ochutíme tak, aby byla polévka mírně nakyslá. Vše chvíli povaříme.

  • 4

    Do každého talíře dáme lžičku smetany s křenem, zalijeme horkou polévkou a nakrájenou řepou, jablkem a koprem. Dle chuti můžeme přidat i trošku chilli koření. Polévku lze i zamrazit.

Komentáře k receptu