Tykev s rajčaty na smetaně
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Rajčata
- 500 g Tykev
- 200 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 ks Polévkové kostky Vitana
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 190 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 16 g
- Sodík 243 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 34.7 mg
- Draslík 515.9 mg
- Vláknina 3981.5 mg
- Vitamín A 3981.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou tykev nakrájíme na kostičky, vsypeme do mísy, osolíme, okyselíme octem a necháme asi 1 hodinu stát.
-
2
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou tykev, zamícháme a podlijeme vodou. Přidáme kousek bujónu a dusíme pod pokličkou.
-
3
Omytá rajčata podusíme v malém množství vody, prolisujeme a přidáme k tykvi. Vše ještě krátce podusíme. Nakonec pokrm přisolíme, ochutíme octem a cukrem a na talířích přelijeme zakysanou smetanou.
-
4
Podáváme jako přílohu k masu.