Krémová žampionová polévka s bramborami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 600 ml Vývar drůbeží
- 4 ks Brambory
- 10 ks Žampiony čerstvé
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.666667 hrnek Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 hrnek Mléko polotučné
- 0.5 hrnek Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 632 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 25 g
- Sodík 567 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 46.7 mg
- Draslík 2342.1 mg
- Vláknina 17741.9 mg
- Vitamín A 17741.9 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 86.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cca 5min na plátky nakrájené žampiony. Poté k nim vmícháme mouku, zalijeme vývarem a mlékem. Přidáme na menší kousky nakrájené brambory, přivedeme k varu a zvolna cca 15min provaříme, až brambory změknou. 
- 
                                2Přilijeme citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou petrželku a vmícháme smetanu. 
- 
                                3Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme šlehačkou a posypeme petrželkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        