Polský boršč se smetanou
Suroviny
- 700 g Brambory
 - 30 g Celer bulvový
 - 33 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 67 g Mrkev kořen
 - 200 g Slanina vepřová
 - 20 g Ocet kvasný lihový
 - 10 g Sůl
 - 0.1 g Bobkový list
 - 10 g Kopr čerstvý
 - 0.7 g Nové koření celé
 - 333 g Červená řepa
 - 67 g Petržel kořen
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1200 ml Vývar z hovězích kostí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 1014 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 27.6 mg
 - Draslík 972.1 mg
 - Vláknina 6591.7 mg
 - Vitamín A 6591.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.5 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vývar z hovězích kostí převaříme.
 - 
                                2
Do mírně vroucího vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na malé kousky nakrájenou červenou řepu, očištěnou mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list a ocet. Vše povaříme nejméně 20 minut.
 - 
                                3
Smetanu promícháme s prosátou moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dochutíme solí.
 - 
                                4
Brambory opláchneme a uvaříme, slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme částečně roztavit.
 - 
                                5
Polévku scedíme.
 - 
                                6
Jednotlivé porce boršče podáváme v šálcích, vařené brambory podáváme na dezertním talířku, přelité rozpuštěnou slaninou a sypané omytou, jemně nakrájenou pažitkou nebo koprem.