Ravioli s mletým masem, špenátem a šalvějovým máslem
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Strouhanka
 - 500 g Špenát listový čerstvý
 - 300 g Hovězí maso mleté
 - 100 ml Víno bílé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Oregano čerstvé
 - 1 ks Cibule
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 718 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 452.2 mg
 - Draslík 979 mg
 - Vláknina 10457.2 mg
 - Vitamín A 10457.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.9 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ze 400g hladké mouky, 4 vajec, 1 polévkové lžíce olivového oleje a jedné lžičky soli vypracujeme těsto na ravioli. Zabalíme do potravinové folie a necháme 20 minut odpočinout.
 - 
                                2
Oloupeme cibuli, česnek, obojí na jemno nakrájíme, rozmarýn opláchneme, osušíme a též na jemno nasekáme. V pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje, přidáme cibuli, česnek a rozmarýn. Osmahneme a přidáme mleté maso, které za stálého míchání smažíme 5 minut. Poté přidáme na pánev bobkový list, majoránku, oregano, podlijeme vínem a povaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.
 - 
                                3
Čerstvý špenát omyjeme, probereme a ještě mokrý dáme do hrnce, kde ho pod pokličkou na silném ohni spaříme. Poté ho vyjmeme a necháme v cedníku okapat, vymačkáme přebytečnou tekutinu a sekáme ho na jemno. Nasekaný špenát přidáme na pánev k mletému masu. Vyjmeme bobkový list. Na struhadle nastrouháme parmezán. Celou směs rozmixujeme na pyré, přidáme 4 vejce, strouhanku a Parmezán. Vše promícháme, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
 - 
                                4
Pomoučníme pracovní plochu a vyválíme těsto na dva tenké pláty. V odstupech 3 cm naneseme na jeden plát hromádky špenátové náplně, přiklopíme druhým plátem těsta. Okraje dobře přitiskneme a pomocí vykrajovátka v místech mezi náplněmi vykrajujeme ravioli.
 - 
                                5
V hrnci nechme vařit osolenou vodu, na 4 minuty vložíme ravioli, uvařené vyjmeme.
 - 
                                6
Šalvěj opláchneme, otrháme lístky a nasekáme je na nudličky. V pánvi rozpustíme máslo, nasekané lístky v něm ohřejeme. Ravioli pokapeme takto upraveným máslem. Upravíme na talíře a posypané strouhaným Parmezánem podáváme.