Švestkový koláč s mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 236 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 86 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 31.5 mg
 - Draslík 206.8 mg
 - Vláknina 4665.2 mg
 - Vitamín A 4665.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka a špetky cukru a necháme ho vzejít asi 15minut na teplém místě.
 - 
                                2
Mezitím smícháme mouku, máslo, polovinu cukru, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
 - 
                                3
Švestky omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtiny.
 - 
                                4
Troubu předehřejeme na 200C.
 - 
                                5
Vykynuté těsto propracujeme a na pomoučeném vále rozválíme. Přeneseme na vymazaný plech, posypeme nastrouhanými mandlemi, naskládáme švestky a necháme ještě asi 20minut kynout. Poté posypeme zbývajícím cukrem a pečeme 20-25minut.
 - 
                                6
Hotový koláč nakrájíme, dozdobíme šlehanou smetanou a podáváme ještě vlažný.