Žahour
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 2 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 12.3 mg
 - Draslík 96.5 mg
 - Vláknina 6000 mg
 - Vitamín A 6000 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cukr nasypeme do nádoby, pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu.
 - 
                                2
Jakmile začne cukr perlit, přisypeme do něho čisté borůvky a necháme zlehka povařit tak, aby nám borůvky zůstaly nerozvařené.
 - 
                                3
Potom přidáme máslo, zalijeme mlékem, ve kterém jsme si předem rozmíchali moučku.
 - 
                                4
Povařená omáčka by měla být k lívancům a vdolkům hustší, jinak jen zahoustlá. Pokud ji chceme mít řidší, tak ředíme mlékem a tou poléváme ovocné či kynuté knedlíky.