Aspik s ovocem a šampaňským vínem
Suroviny
- 200 g Grapefruity
 - 100 g Jahody zahradní
 - 300 g Maliny
 - 50 g Maliny
 - 140 g Cukr krupice
 - 300 g Rybíz černý
 - 100 g Rybíz červený
 - 1 kávová lžička Cukr skořicový
 - 9 plátek Želatina bílá plátky
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3.5 dl Víno šumivé (sekt)
 - 7 dl Voda pitná
 - 4 dl Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 22 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 80 g
 - Cholesterol 82.5 mg
 - Draslík 673.6 mg
 - Vláknina 17047.5 mg
 - Vitamín A 17047.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 245.2 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1096 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté ovoce: maliny, černý rybíz, červený rybíz, jahody a oloupané plátky grapefruitu dáme do vody s cukrem a krátce 2-4 minuty povaříme. Ovoce vyjmeme a rozdělíme do pohárů.
 - 
                                2
Želatinu namočíme do studené vody nabobtnat na 5 minut, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve 4 dl ovocné teplé šťávy, přilijeme k ní šampaňské víno a ochutíme citronovou šťávou. Tímto aspikovým sirupem zalijeme ovoce v poháru a dáme do chladničky přes noc zatuhnout.
 - 
                                3
Druhý den vyšleháme smetanu na šlehačku a ozdobně ji nastříkáme na poháry, šlehačku posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme ovocem.
 - 
                                4