Rybízový koláč s agarem
Suroviny
- 100 g Mandle
 - 130 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Cukr krupice
 - 50 g Džem rybízový
 - 130 g Cukr moučkový
 - 100 g Cukr moučkový
 - 20 g Agar
 - 500 g Rybíz červený
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 ks Pomeranče
 - 0.5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.25 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
 - Sacharidy 124 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 38 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 93 g
 - Cholesterol 107.8 mg
 - Draslík 621.1 mg
 - Vláknina 17972 mg
 - Vitamín A 17972 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.4 mg
 - Vitamín E 4.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo umícháme, přidáme cukr, vejce, vanilku, strouhanou citronovou kůru, třeme cca 30 minut, poté přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem, důkladně promícháme.
 - 
                                2
Těsto upravíme do suché dortové formy a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
 - 
                                3
Mezitím připravíme mandlový rámeček - jemně nastrouhané mandle smícháme s 1/2 bílku a v hmoždíři utlučeme. Položíme na vál, přidáme prosátý cukr a vypracujeme těsto. Vytvoříme rámeček, ten upravíme kolem upečeného těsta a necháme ho vychladnout. Koláč uprostřed potřeme zavařeninou, posypeme rybízem a oloupaným, nakrájeným pomerančem. Zalijeme agarem, necháme ztuhnout na chladném místě a podáváme.
 - 
                                4
Agar připravíme tak, že na 20 g opláchnutého agaru nalijeme 0,25 l studené vody a namáčíme přes noc. Poté přidáme 150 g cukru, šťávu z citronu, na mírném ohni rozvaříme, procedíme, vlažným agarem koláč přelijeme.