Husí ruský bujon s jablky
Suroviny
- 200 g Červená řepa
 - 80 g Hrušky
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 80 g Jablka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 3 ks Nové koření celé
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 101 g
 - Sodík 795 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 18 mg
 - Draslík 824.4 mg
 - Vláknina 14315.7 mg
 - Vitamín A 14315.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červenou řepu omyjeme, dáme do studené vody a uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30 minut. Potom ji oloupeme a ozdobně pokrájíme na dílky.
 - 
                                2
Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                3
Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj pokrájenou červenou řepu, kostky jablek a hrušek, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem, novým kořením a roztlučenými hořčičnými semínky.
 - 
                                4
Vše povaříme 6-8 minut a podáváme.
 - 
                                5
Husí bujon [29083]:
 - 
                                6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.