Terina s uzeným úhořem a švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Úhoř uzený
  • 175 g Zakysaná smetana
  • 250 g Filé z aljašské tresky
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1.5 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Švestky
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Šalotka
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Šalotka
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 2.5 dl Víno červené
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Povidla švestková
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 742 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 288 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 174.3 mg
  • Draslík 1715.7 mg
  • Vláknina 9038.9 mg
  • Vitamín A 9038.9 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzeného úhoře stáhneme z kůže, zbavíme kostí a s treskou (rybí filé) je nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Rozmixované rybí maso smícháme s hořčicí, smetanou, přidáme drobně pokrájenou cibuli a drobně pokrájené sušené švestky s hrozinkami. Potom k rybám přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tuto rybí směs rozdělíme do 4 žáruvzdorných misek, které jsme si vymazali máslem. Misky zakryjeme alobalem a dáme je do předehřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 7 minut.

  • 2

    Cibuli šalotku očistíme, rozkrojíme napůl a nakrájíme ji na tenké půlměsíčky. V pánvi si na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak ji poprášíme moukou a když zpění, přilijeme červené víno. Za stálého míchání přidáme tymián, bobkový list, švestková povidla a cukr podle chuti. Omáčku povaříme 10 minut a odstavíme. Pak z omáčky odstraníme bobkový list a tymián.

  • 3

    Upečenou rybí terinu vyklopíme opatrně z misek na talíře, ozdobíme je drobně pokrájeným koprem a servírujeme s plátky omytého citronu a pomeranče a ke každé porci přidáme 2-3 lžíce omáčky.

Komentáře k receptu