Šlehačkový krém s pečenými meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Cukr moučkový
  • 110 g Cukr moučka
  • 220 ml Mléko plnotučné
  • 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Želatina
  • 7 ks Meruňky
  • 4 ks Meruňky
  • 4 ks Levandule květ
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Levandule květ
  • 2 polévková lžíce Mandle v čokoládě
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 329 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 66 mg
  • Draslík 356.5 mg
  • Vláknina 5500 mg
  • Vitamín A 5500 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.8 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 341.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé omyté meruňky rozřízneme, odstraníme pecky, posypeme cukrem a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Dáme je do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30-35 minut. Upečené meruňky rozmixujeme v mixéru, pak vzniklé meruňkvé pyré rozdělíme do 4 pohárů.

  • 2

    Připravíme šlehačkový krém: želatinu ve skleničce rozpustíme ve vodě. Do rendlíku nalijeme mléko se smetanou, přimícháme moučkový cukr, čerstvé levandulové květy a směs přivedeme k varu. Rendlík pak odstavíme z plotny a necháme směs vychladnout.

  • 3

    Skleničku se želatinou vložíme do mikrovlnné trouby a mírně ji zahřejeme (jen pár sekund). Smetanovou směs po 20 minutách scedíme, aby tam nezůstaly květy. Poté do ní důkladně zamícháme zahřátou želatinu a vzniklý krém dáme do lednice zchladit asi na 30 minut. Krém před podáváním rozdělíme do pohárů na pečené meruňky. Poháry ozdobíme mandlemi, na kousky pokrájenými meruňkami a snítkami s květy levandule.

Komentáře k receptu