Perník se sušeným ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Fíky sušené
  • 25 g Meruňky sušené
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Švestky sušené
  • 25 g Křížaly (sušená jablka)
  • 150 ml Med včelí
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Kardamom
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 balení Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 balení Koření perníkové
  • 3 polévková lžíce Ořechy lískové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 570 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 87 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 180.9 mg
  • Draslík 293 mg
  • Vláknina 9212.7 mg
  • Vitamín A 9212.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechno sušené ovoce namočíme několik hodin předem do vody.

  • 2

    Med smícháme s cukrem, zakysanou smetanou, kardamomem, vejci a důkladně prošleháme. Mouku promísíme s kypřicím práškem a perníkovým kořením, prosijeme k medové směsi a uhněteme těsto. Rozpůlíme je na dvě části.

  • 3

    Jednu část rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe připraveným ovocem, posypeme nasekanými ořechy a zakryjeme zbytkem těsta. Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme cca 50 minut.

  • 4

    Hotový perník nakrájíme na kousky, necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu