Jehněčí česneková polévka s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rajčata
  • 200 g Květák
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 60 g Celer - nať
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 4 špetka Paprika mletá sladká
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1245 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 639 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 172.1 mg
  • Draslík 1467.7 mg
  • Vláknina 13624.7 mg
  • Vitamín A 13624.7 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 84.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky. Rajčata omyjeme, spaříme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme rajčata s česnekem a cibulí, pak přimícháme strouhanku, 2 lžíce rajčatového protlaku, přilijeme 4 dl jehněčího vývaru a směs tyčovým mixerem rozmixujeme.

  • 3

    Dolijeme 6 dl jehněčího vývaru, promícháme a přivedeme k varu. Polévku pomalu vaříme 10 minut, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Každou porci polévky posypeme pažitkou, špetkou sladké papriky a podáváme.

  • 4

    Jehněčí masový vývar [28495]:

  • 5

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 6

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.

  • 7

    V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 8

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 9

    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu