Husí ruský bujon s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Červená řepa
  • 80 g Hrušky
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 80 g Jablka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Hořčičné semínko
  • 3 ks Nové koření celé
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 648 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 795 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 824.4 mg
  • Vláknina 14315.7 mg
  • Vitamín A 14315.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červenou řepu omyjeme, dáme do studené vody a uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30 minut. Potom ji oloupeme a ozdobně pokrájíme na dílky.

  • 2

    Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky.

  • 3

    Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj pokrájenou červenou řepu, kostky jablek a hrušek, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem, novým kořením a roztlučenými hořčičnými semínky.

  • 4

    Vše povaříme 6-8 minut a podáváme.

  • 5

    Husí bujon [29083]:

  • 6

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 7

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 8

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 9

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 10

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu