Pikantní rybí se sušeným ovocem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 30 g Hrozinky
- 40 g Meruňky
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Ořechy vlašské
- 50 g Švestky sušené
- 300 g Celer řapíkatý
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 180 g
- Sodík 1056 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 1303.6 mg
- Vláknina 21825.2 mg
- Vitamín A 21825.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Sušené švestky, meruňky a hrozinky promyjeme pod tekoucí vodou a pak je v misce necháme alespoň 10 minut máčet ve studené vodě. Potom ovoce scedíme, švestky a meruňky pokrájíme na menší kousky. 
- 
                                2Řapíkatý celer omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké nudličky. Bazalku omyjeme a pokrájíme nadrobno. 
- 
                                3V hrnci si na bylinkovém másle podusíme mrkev s celerem, přilijeme 
- 
                                41 litr čistého rybího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme scezené ovoce, zmírníme teplotu a vaříme asi 8 minut. 
- 
                                5Přimícháme 3 lžíce bílého vína, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme bazalku a podáváme. 
- 
                                6Rybí vývar s fenyklem [29924]: 
- 
                                7Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme. 
- 
                                8Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme). 
- 
                                9V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná. 
- 
                                10Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        