Rajská polévka
Suroviny
- 600 g Hovězí oháňka
 - 300 g Okra - Ibišek jedlý
 - 300 g Rajčata
 - 250 ml Víno červené
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 cl Víno madeira
 - 4 polévková lžíce Tuk rostlinný
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 898 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 110 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 603.6 mg
 - Vláknina 8844.7 mg
 - Vitamín A 8844.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.6 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso uvaříme v mírně osolené vodě doměkka.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, zeleninovou nať nasekáme a spolu se zeleninou podusíme na rozpáleném tuku 8 minut. Poté přilijeme 1,5 l vody s červeným vínem. Osolíme, přidáme papriku a bobkový list. Povaříme 10 minut, poté přelijeme přes cedník a opět uvedeme do varu. Lusky gombo propláchneme, necháme okapat, rozpůlíme a přidáme do polévky spolu s octem a vaříme dalších 5 minut na mírném ohni.
 - 
                                3
Povařené vyjmeme z polévky, necháme okapat.
 - 
                                4
Oloupaný česnek nahrubo nasekáme, podusíme spolu s pokrájenými rajčaty a lusky na rozpáleném oleji 4 minuty. Petrželovou nať opereme, osušíme, nakrájíme a dáme s podušenou směsí do polévky. Opepříme, osolíme, vmícháme rajský protlak. Maso nakrájíme, přidáme spolu s madeirou a polévku ihned podáváme.