Husí polévka se sušeným ovocem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Hrozinky
- 100 g Meruňky sušené
- 200 g Pórek
- 100 g Švestky sušené
- 800 g Husí drůbky
- 400 g Husí prsa
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 4 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1185 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 132 g
- Sodík 916 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 1499.4 mg
- Vláknina 23153.4 mg
- Vitamín A 23153.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý pórek pokrájíme na tenká kolečka.
-
2
Sušené ovoce: meruňky, švestky, hrozinky namočíme do vody. Po 15 minutách je promyjeme a necháme odkapat.
-
3
V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.
-
4
V hrnci rozpustíme bylinkové máslo, podusíme cibuli s pórkem, pak k ní přidáme pokrájené maso a vše dusíme 5 minut.
-
5
Přilijeme 1 litr husího bujonu, dáme do něj sušené ovoce a pomalu vaříme 8 minut, polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
-
6
Každou porci polévky posypeme mandlemi a podáváme.
-
7
Husí bujon [29083]:
-
8
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
9
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
10
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
11
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
12
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.