Vařená čočka s volským okem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 212 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 245.3 mg
 - Draslík 125.2 mg
 - Vláknina 994.8 mg
 - Vitamín A 994.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli najemno nakrájíme, česnek utřeme se špetkou soli.
 - 
                                2
Přebranou a propláchnutou čočku necháme namočenou v litru vody alespoň půl hodiny. Poté ji uvaříme do měkka.
 - 
                                3
V mezičase v hlubokém rendlíku na dvou lžících tuku zpěníme cibuli, přimícháme mouku, usmažíme světlou jíšku. Poté do ní zašleháme 300 ml vody a alespoň patnáct minut provaříme.
 - 
                                4
K hotové jíšce přidáme uvařenou čočku, dochutíme octem, česnekem, pepřem, ještě necháme prohřát. Osolíme špetkou soli.
 - 
                                5
Jako přílohu volíme volská oka, která usmažíme na zbylém tuku. Hotová klademe na talíře na čočku.