Krůta pečená s nádivkou
Suroviny
- 100 g Mandle
 - 220 g Máslo čerstvé
 - 220 g Slanina vepřová
 - 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 600 ml Voda pitná
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 0.333333 ks Veka
 - 1 ks Krůta
 - 5 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 5 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 305 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 128.8 mg
 - Draslík 130.5 mg
 - Vláknina 2382 mg
 - Vitamín A 2382 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.6 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme nádivku. Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájenou veku přelijeme smetanou. Změklé máslo (100 g) utřeme se žloutky a dvěma špetkami soli. Poté vmícháme namočenou veku, krupici, strouhanku, mandle, muškátový květ, drobně usekanou petrželovou nať a na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
 - 
                                2
Očištěnou krůtu opláchneme, osušíme a osolíme a opepříme vně i uvnitř. Vnitřek krůty vyplníme nádivkou, zbude-li nádivka, naplníme i vole. Poté otvor zašijeme. Prsa a stehna krůty prošpikujeme klínky slaniny (100 g).
 - 
                                3
V pekáči vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, rozpustíme máslo, přilijeme vodu a vložíme krůtu. Nejprve ji zhruba hodinu pečeme přikrytou. Během pečení krůtu poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou. Pečeme krůtu dokud není měkká a povrch křupavý.