Velikonoční věnec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 19 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 184.3 mg
 - Draslík 112.5 mg
 - Vláknina 6166.7 mg
 - Vitamín A 6166.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.
 - 
                                3
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.
 - 
                                4
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.
 - 
                                5
Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.
 - 
                                6
Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                

