Jehněčí maso s kapustovou kaší
Suroviny
- 50 g Celer - nať
 - 600 g Kapusta hlávková
 - 250 g Kapusta růžičková
 - 150 g Slanina vepřová
 - 50 g Majoránka
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 50 g Rozmarýn čerstvý
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Vývar zeleninový
 - 100 ml Zakysaná smetana
 - 100 ml Smetana na vaření
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 4 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 4 ks Šalotka
 - 4 ks Jehněčí koleno
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 813 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 862 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 74 g
 - Cholesterol 76.6 mg
 - Draslík 2177.4 mg
 - Vláknina 34775.8 mg
 - Vitamín A 34775.8 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 239.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme si jehněčí kolínka. Slaninu si rozkrájíme na klínky a pomocí špikovacího nože s ní prošpikujeme kolínka. Lehce je osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Do kastrolu si vložíme sádlo a rozpálíme ho. Na rozehřáté sádlo vložíme prošpikovaná kolínka. Ztlumíme plamen a pomalu kolínka opékáme. Přisypeme do kastrolu rozmarýn a tymián a oloupanou a nakrájenou šalotku. Přidáme ještě celerovou nať. Pět stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Celou paličku česneku oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Všechen česnek přidáme k masu. Vložíme do kastrolu ještě zbylou kůži ze slaniny. Vše poprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Zakryjeme pokličkou a maso cca hodinu dusíme, dokud se nezačne oddělovat od kosti.
 - 
                                3
Mezitím nachystáme kapustovou kaši. Na nudličky posekáme hlávkovou kapustu. Z růžičkové kapusty odkrájíme tvrdý spodek a růžičky rozpůlíme (ty menší), případně rozčtvrtíme (jsou-li větší). Nadrobno si nakrájíme cibuli a vložíme do hrnce s rozpuštěným sádlem. Osmahneme a pak přidáme oloupaný a jemně nasekaný česnek. Cibuli s česnekem zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Přidáme pokrájenou hlávkovou kapustu. Vše zalijeme 1 dl vody a zasypeme majoránkou. Pak přidáme rozkrájenou růžičkovou kapustu. Dusíme asi 8 minut. Na závěr zalijeme smetanou a šlehačkou. Vypneme plotnu a necháme ještě chvilku na chladnoucím vařiči. Servírujeme jako přílohu k jehněčím kolínkům společně s brambory, které uvaříme ve slupce. Navrch zdobíme zakysanou smetanou.