Vepřová pečeně na smetaně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 374 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 495 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 83.9 mg
 - Draslík 428.2 mg
 - Vláknina 666.1 mg
 - Vitamín A 666.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme si maso, odkrojíme veškeré sádlo, protkneme plátky slaniny a osolíme.
 - 
                                2
Zbylou slaninu nakrájíme na drobno, vyškvaříme v kastrole. Poté přidáme máslo a pokrájenou zeleninu s cibulí. Zeleninu osmahneme a pak přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Poté maso podlijeme vývarem a dáme péct do trouby. Nejdříve přikryté, později odkryté.
 - 
                                3
Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej a do šťávy vmícháme smetanu smíchanou s hrubou moukou. Za stálého míchání krátce povaříme.
 - 
                                4
Dle chuti a potřeby přidáme před povařením strouhanou citrónovou kůru a po odstavení z ohně citrónovou šťávu.
 - 
                                5
Jako přílohu podáváme knedlíky anebo makaróny.