Mořský jazyk s čerstvým fenyklem
Suroviny
- 600 g Mořský jazyk
 - 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
 - 125 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 1 ks Šalotka
 - 1 špetka Kardamom
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 šálek Tapenáda se zelenými olivami
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 803 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 72 mg
 - Draslík 1119.4 mg
 - Vláknina 11799.8 mg
 - Vitamín A 11799.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve předehřejeme troubu na 200°C. Mezitím odřízneme z fenyklu stonky a 2 lžíce výhonků s lístky dáme vedle. Fenykl potom svisle rozpůlíme, vyřízneme jádro a zbylý fenykl nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V hrnci svaříme 250 ml vody, vložíme do ní fenykl, nadrobno nakrájenou šalotku, cibuli a 1 špetku mletého kardamomu. Dáme navrch poklici a vaříme zeleninu doměkka asi 15 minut.
 - 
                                3
Když se nám vaří zelenina, osušíme rybí filety a potřeme je z obou stran tapenádou.
 - 
                                4
Do pekáče nalijeme suché bílé víno (můžeme i vermut), položíme do něj filety a pokapeme je olejem. Na vařiči přivedeme vermut k varu a pekáč hned dáme asi na 15 minut do trouby.
 - 
                                5
Uvařenou a scezenou zeleninu rozmixujeme v mixéru na hladké pyré, které dosolíme, dopepříme a vmícháme 1/2 lžíce tymiánu.
 - 
                                6
Nasucho opečeme krajíce chleba.
 - 
                                7
Jakmile jsou filety hotové, dáme je na talíř a šťávu z pekáče povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí.
 - 
                                8
Topinky položíme na talíř, potřeme je fenyklovým pyré a navrch dáme rybí filety. Poté ještě filety polijeme uvařenou omáčkou a posypeme tymiánem a výhonky fenyklu. Servírujeme ihned.